We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Els boscos d'oliveres

1 0 0
04.12.2019

El 1956 ha passat a la història de Catalunya com l'any del gran fred, glacial i durador, que va matar les oliveres. La gelada va prolongar-se massa, va cremar plantes i arbres i deixà paralitzat tot el territori. Aquell 1956 va ser el més gèlid de la història recent d'Europa per una glaçada que deixà tot el continent fet un gel.

El Turó de l'Home va arribar a 19º sota zero; Vic, a -17º; Girona, Barcelona i Sabadell, a 10º sota zero; Banyoles, a -14º. Un servidor tenia 9 anys quan el poble quedà sota els efectes d'un fred siberià, sec i constant. De l'1 de febrer (la nit de la candelera) al 20 tot el país quedà glaçat, encarcarat com un bacallà salat; la gent de l'interior no pogué anar a Barcelona i els d'arran de mar tampoc no podien moure's. Ningú podia sortir del poble. Un miracle prodigiós: tot Catalunya va estar d'acord que mai s'havia respirat una rispa extrema d'un fred tan polar.

Caramells de gel, estalactites lliscant de les canaleres de les cases i dels conductes d'aigua per regar els camps. Fins l'aigua del mar que porta sal es gelà i penjolls de glaç penjaven de les roques, un fet mai vist pels més ancians de Cadaqués. Els vidres interiors dels domicilis particulars quedaren glaçats i les fonts deixaren de rajar perquè s'hi havia fet un tap de gel a la boca; molta gent va romandre sense aigua corrent perquè les........

© Diari de Girona