We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

El problema català (II)

1 0 0
18.09.2019

El que s'anomena problema català, l'endurança, la incomoditat de Catalunya enfront d'Espanya, en determinats períodes històrics s'ha manifestat en tot el seu esplendor, per exemple, en el temps de la República, quan presidia el govern de la Generalitat Lluís Companys, nogensmenys, després del cop d'estat militar del dictador Franco, va submergir-se i va quedar en estat latent en l'àmbit domèstic i en algun sector clerical tot insinuant-se tímidament en algunes institucions. Poques manifestacions de caire catalanista es van produir després de l'alçament armat.

Per a alguns historiadors va iniciar-se el renaixement del catalanisme polític el 1960, en el Palau de la Música de Barcelona, quan un grup de joves es posaren a cantar El Cant de la Senyera del poeta Joan Maragall i es van tirar octavetes, redactades per en Jordi Pujol, qui va ser sotmès a un Consell de Guerra que el condemnà a set anys de presó.

Una altra de sonada el 1963 la protagonitzà l'abat Escarré de Montserrat, quan s'oposà a la campanya propagandista institucional que proclamava «25 años de paz», afirmant que no eren de pau sinó de «victòria» assegurant que encara es vivia en un clima de postguerra civil venjativa i injustificable. Aquestes dures crítiques van ser recollides en el prestigiós diari francès Le Monde. Per les polèmiques declaracions va exiliar-se el 1965 a........

© Diari de Girona