We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Hoe zetten we excuses voor slavernijverleden om in harde munt?

5 0 0
01.07.2019

Het was een week vol slavenhandel en slavernij. Maandag, 1 juli, vierden we de afschaffing van de slavernij, Keti Koti. Vorige week besloot Amsterdam bij de volgende herdenking namens de stad excuses aan te bieden aan de slachtoffers en hun nazaten. Waarvoor precies wil GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink nog een jaartje laten uitzoeken. Woensdag werd het eerste onderzoek met een onderbouwde berekening van de bijdrage van slavernij aan de Hollandse en, breder, Nederlandse economie in toetsjaar 1770 gepresenteerd: 10,36 en 5,2 procent. Dat alles werpt opnieuw de vraag op of al die erkenning niet in harde munt moet worden omgezet, via herstelbetalingen.

Het is een kwestie die veel scepsis oproept. Hoe valt zoiets in een eeuwenlange periode te becijferen en om te rekenen naar de huidige tijd? Aan wie moet er dan worden betaald, waarom aan zulke verre nazaten? Als historische slavernij kan leiden tot geldelijke genoegdoening, waarom dan niet alle andere vormen van uitbuiting, roof en schendingen van wat nu de mensenrechten zijn? Een artikel in The Atlantic in 2014 doorbrak de scepsis: Ta-Nehisi Coates’ The Case for Reparations.

Toen Coates zich er eens in ging verdiepen, bleek die roep om herstelbetalingen helemaal niet zo absurd. Je hoeft maar te kijken naar de........

© de Volkskrant