We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Leraar Ton van Haperen: Onderwijsinspectie, ga eens inspecteren!

5 0 0
18.06.2019

De Nederlandse onderwijsinspectie grijpt hard in bij onregelmatigheden rond het centraal schriftelijk examen. Wat er verder in de klassen gebeurt, heeft niet de belangstelling van deze overheidsdienst. Een omkering van deze prioriteiten lijkt echter verstandiger.

Afgelopen zaterdag had ik een familiediner. Mijn lang geleden overleden vader zou jarig zijn geweest en dat vieren we tot we zelf dood zijn. Het was een leuke avond, we dachten aan hem en mijn nicht was geslaagd. Ze krijgt binnenkort haar havodiploma. Mijn broer had dat niet verwacht, heeft zich een jaar geërgerd aan haar matige arbeidsethos en incasseert de meevaller met cynisch beleden vreugde. Mijn nicht is daarentegen dolgelukkig. Ze viert haar triomf met een heerlijke glimlach.

Maar daarmee is het verhaal niet af. Want ik vraag door. Bij mijn nicht op school is meer dan de helft gezakt. Op mijn school ligt dat percentage rond de vijftien en daar schrikken we van. Ik vraag naar haar score voor economie, mijn vak. Een 4,2. ‘Zo slecht was dat niet’, zegt ze lachend. Maar dit is niet om te lachen. Ik heb op een vergelijkbare school twee overvolle klassen, daarvan scoort een jongen zijn gebruikelijke vier en een meisje met een black-out komt op een vijf. De rest is voldoende. En zo hoort het. Wat we in het algemeen vormend........

© de Volkskrant