We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Wat de harde kop van kickboksscheids Joop Ubeda te maken heeft met de veranderende wereld

3 0 0
16.12.2019

Zo’n klap vol op de kop, zo’n draaitrap op de lever moet je ‘wegsteken’, zegt Joop. Het is een schitterende term. Niks laten merken, de pijn begrijpen, net als vroeger. Blijven staan, anders lachen ze je uit: kickbokspubliek is niet clement, het leven evenmin, en ook een scheidsrechter krijgt klappen.

Maar Joop heeft een harde kop, gehard op de plek waar hij werd geboren, de plek die hij nooit meer verlaat en die hoe dan ook verandert in een bakfietswijk.

Zaterdag staan in de ring Badr Hari en Rico Verhoeven, het gevecht van het jaar, het is om de hoek en Joop Ubeda is er niet bij – hij is nu echt gestopt met scheidsrechteren. Zijn laatste klus was van de week in Abu Dhabi. Hij kreeg er langzaamaan genoeg van; het reizen staat hem tegen, hij loopt al tegen de 72, en verder zijn het de regels die zich meester maken van de sport. Discipline is het fundament, maar de charme van het kickboksen wortelt elders, in het vechten op straat – vègte zeggen ze, met de Nijmeegse klemtoon, in de stad die vaak voor soft wordt versleten maar net zo hard is als de kop van Joop.

De vechters zijn enorm, het zijn flatgebouwen, en Joop staat daar ‘als een sterrenkijker tussen’ – soms raken ze........

© de Volkskrant