We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Was ik directeur van Vestia, dan belde ik samen met de wethouder en bos rode rozen aan bij mevrouw Pelger

1 0 0
27.08.2019

Mevrouw Pelger moet weg, en snel wat, het is beter voor de buurt. De dagvaarding ligt op tafel. Zij noch haar huis hebben iets misdaan maar de buurt is zwak, vinden de woningbouw en de gemeente: rijp voor de sloop.

Grarda Pelger is van 1939 en in prima conditie, haar huis is van 1903 en in prima conditie, ze woont er al zeven decennia en de keuken is vrijwel nieuw. Niks mee te maken: Rotterdam Zuid moet een upgrade krijgen. Meer dure huizen, meer dure mensen, vaarwel sociale huur.

Blijkt die zwakke Tweebosbuurt ineens heel sterk: het verzet van de huurders is zo groot dat de woningcorporatie Vestia er nu honderdvijftig voor de rechter daagt omdat ze niet willen vertrekken. Met rugdekking van de stad, z’n tien wethouders en hun woonvisie – het is een naar verhaal.

Als ik vraag naar Grarda’s achtergrond zegt ze: ‘ik ben een rooie’. Haar opa was bij de Sociaal Democratische Bond van Domela Nieuwenhuis. Komt goed uit, want de huidige socialisten van de PvdA vieren deze week hun 125-jarig bestaan, en grijpen graag terug op de rode wortels. ‘Een fatsoenlijke woning is zo schaars geworden dat de woningnood terug is’, schrijft Lodewijk Asscher nog maar eens in Het........

© de Volkskrant