We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Waarom een ex-asielzoeker solliciteert bij de immigratiedienst

4 0 0
14.10.2019

Acht jaar later maakt Sahl een selfie bij het aanmeldcentrum: terug in Ter Apel, de asielhoofdstad, waar dromen beginnen en uiteenspatten, maar niet de zijne. Hij komt voor het sollicitatiegesprek. Sahl Adam, gewezen asielzoeker, solliciteert naar een baan als beslismedewerker bij de immigratiedienst, op de plek waar hij zelf werd gehoord en waar over hem is besloten.

Het staat op zijn LinkedIn en daaronder de reacties: ‘respect’, ‘complimenten’, ‘fantastisch’, ‘grote klasse’, ‘gaaf’, ‘knap’, ‘waardering’, ‘tof’, ‘geweldig’, ‘chapeau’, ‘succes’.

Maar Sahl zegt: ‘Ik vind het niet zo bijzonder. Ik ken mensen die verder zijn gekomen.’ En hij vertelt over de Irakees die geen verblijfsvergunning kreeg, toch doorstudeerde, internist werd en alsnog tot Nederland werd toegelaten.

Of ik naar zijn werk kan komen. Het is in Den Haag, in één van die moderne ministeriële paleizen, op de elfde verdieping, de verdieping van de minister. Achter het glas, aan zijn voeten, ligt de stad. Sahl is jurist bij de Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken. Elke dag treint hij drie uur heen en drie uur terug, van en naar Groningen, een noodzakelijk offer. Al die........

© de Volkskrant