We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Waarom de overheid vaagtaal blijft gebruiken

4 0 0
28.10.2019

Strijdvaardig staan de vrouwen bij het stadskantoor. Ooit heeft iemand het woord ‘stadskantoor’ bedacht, een rare samentrekking, wat bedoelen ze er eigenlijk mee? Op het stadskantoor van Enschede kunt u ‘een afspraak maken voor een product’, lees ik op de website, een perfect voorbeeld van vaagtaal. Hier in Roermond gaat het gelukkig al wat beter.

De vrouwen zijn van de ‘meeleesgroep’: ze keuren ambtelijke brieven op helder taalgebruik. Nog levert het stadskantoor moerasachtige teksten: lange zinnen met jargon, naar adem happend in tangconstructies en lijdende vormen. Toos, Marlies en Ieteke komen eens per maand bij elkaar om de verse oogst te verwerken die is ‘opgehaald’ door projectleider Claudia Vermeulen. Ze zijn streng en hebben er lol in.

Nu komt de staatssecretaris naar het stadskantoor om te vertellen dat álle ambtenaren beter moeten schrijven. Hij voert, als oud-militair, een ‘Direct Duidelijk-brigade’ aan met honderd ‘taalcoaches’ – dat zijn zeg maar een soort leraren. Maar om taal alleen gaat het niet, weet de meeleesgroep: het gaat ook om de toon. Brieven die beginnen met: ‘u moet betalen’, ‘dan raak ik dus meteen in paniek’, zegt Ieteke van Maltsen,........

© de Volkskrant