We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Spullen repareren prima, maar pak liever de fabrikanten aan

4 0 0
31.10.2019

Met mijn zwaargewonde koffiemachine rij ik naar het Repair Café; op de radio klinkt het reclamespotje dat ons oproept kapotte spullen te repareren. Dit is een weggooimaatschappij, niets meer is van waarde want alles is goedkoop – dit geldt ook voor bijvoorbeeld de politiek, denk ik onderweg, maar nu eerst de reanimatie van mijn Krups XN 3005.

Heb ik geen semi-poëtische reclamecampagne voor nodig.

Het eerste Repair Café bestaat tien jaar en inmiddels zijn overal Repair Cafés: in Nederland 489. Deze in Nieuwerkerk aan den IJssel is begonnen door Peter Rommens. Als Peter me vraagt wat er scheelt aan m’n machine zeg ik: hij doet het niet.

‘Ja, dat zegt iedereen die hier binnenkomt.’

Ik ben vroeg en dat is goed want later is het aansluiten in de rij. Het is in een mooi pand in het oude centrum, belangeloos ter beschikking gesteld door de eigenaar, zoals iedereen belangeloos werkt in het Repair Café. Er is koffie en Peter deelt boterstaaf rond. Hij is ingenieur maar ‘theoretisch technisch’; zo’n halogeenlamp met gecorrodeerde aansluitingen kan hij hebben, maar Rob, Gert en Nico zijn de echte helden.

Mijn machine kostte drie jaar geleden 89 euro. ‘Nou’, zegt Nico de........

© de Volkskrant