We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Scheuren in de muren, scheuren in het vertrouwen — het verdriet van de kleine gasvelden

3 0 0
22.10.2019

Sta ik opnieuw te kijken naar de scheuren in een boerderij op instabiele, noordelijke grond. Te luisteren naar degenen die hier 33 jaar wonen, een ouder echtpaar dat zich afvraagt waar de conclusies blijven van het laatste onderzoek naar de oorzaak van die scheuren. Dat zou voor de Kerst klaar zijn, de vorige Kerst. Ze hebben het bellen naar de zaaksbegeleider maar opgegeven, ‘murw, moe, klaar’.

De inspecteur constateerde bij binnenkomst direct dat hun boerderij ‘een oude dame’ is: diskwalificatie op voorhand. Deze plek is bebouwd sinds de inpoldering van 1450. Maar als je ineens scheuren ziet en die keurig herstelt en een tijdje later zijn er nieuwe scheuren, ‘de gang, de hals, het scheurt gewoon door’, logisch dat je aan de instabiele bodem denkt en aan de put verderop.

De kop zakt naar voren, leg maar een knikker op de vloer.

In dat herfstland op de grens van twee provincies waar de bloemkool wordt geoogst, het koolzaad geelgroen oplicht onder donkere wolken, het land waar je nooit meer weg wil.

Beter geen naam en adres, ‘in het dorp wordt veel gezwegen’. Praten laat de waarde dalen. Scheuren in de muren, scheuren in het dorp, scheuren in het vertrouwen – dat is het verdriet van........

© de Volkskrant