We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Niets reguliers is meer te krijgen in Veere: geen brood, geen filterkoffie, geen afwasmiddel

6 0 0
25.08.2019

De geheimzinnige broodverkoop vindt plaats in een van de garageboxen aan de rand van de stad – het is illegaal, een slinger oranje vlaggetjes siert de plaats delict. Francy en Chris achter de toonbank en de rij klanten zwelt aan; ze kopen brood want dat is verder nergens verkrijgbaar.

Alles is verkrijgbaar in de stad, in allerlei talen, vooral vandaag aan het heerlijke eind van de zomer: de straten ruiken naar zoete wafels, naar walmende lekkerbekjes, naar patat en naar ongehoorde, ongeziene welvaart. Er zijn pizza’s, panini, ijsjes, oesters en de terrassen zijn niet vol, ze worden belegerd door rissen gezinnen in korte broek, door pensionado’s op elektrische fietsen, door veelkleurig vakantievolk dat het leven neemt in slow motion.

De stad telt zestienhonderd zielen plus een miljoen toeristen per jaar. Bakker Bliek sloot zijn winkel in november om zich volledig op de lunchroom te richten, Bliek Eten en Drinken – ook daar staan ze in rotten te wachten op een tafeltje voor een Happy Lunch of Zeeuwse Fish & Chips. Dat was dan de laatste reguliere winkel van Veere. De kleine supermarkt die Google Maps nog aangeeft is verbouwd tot Bloom & Candles.

Niets........

© de Volkskrant