We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Emre had nog een surprise op pakjesavond: hij is homo

2 0 0
04.12.2019

Het laatste cadeau van pakjesavond was een surprise. ‘Ik val op jongens’, zei Emre en daarna trad een stilte in, doorbroken door zijn oma die hem ten overstaan van de rest van de familie om de hals viel, ‘als in een film’, zegt hij nu. Emre wist het al vanaf groep zes. Hij kon zich voorbereiden op dit moment ‘en toch durfde ik het woord homo niet te gebruiken’.

Het is twee jaar terug, hij was zestien, en nog steeds krijgt Emre berichten van verbazing: ‘Huh maar jij was toch Turks? Hoe kan iemand die Emre heet nou homo zijn? Alsof mannen die op mannen vallen een typisch westers fenomeen is – heel vreemd’.

Emre Hoogduijn is half Turks en volbloed Nederlander, ‘ik voel me een heleboel tegelijk’, dat geeft hem een voorsprong op de anderen. Geen angst voor het grote taboe, voor de verstikkende geheimencultuur die zoveel migrantenkinderen ervan weerhoudt uit de kast te komen – en hij vertelt over de jongen die naar Turkije werd gestuurd waar een imam hem zou genezen, en hoe die jongen naar Turkije ging en bij thuiskomst zijn ouders vertelde dat hij inderdaad was genezen. De opgelegde zelfontkenning. Het islomenet.

Dit weekend is Emre........

© de Volkskrant