We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

De bomen verliezen, want ondanks alles kappen we ze weg

2 0 0
29.11.2019

De bomen winnen, schreef ik een tijdje terug, maar dat was te vroeg. Van de bomen niets dan goeds, ze redden ons van de verstikking, behalve als ze in de weg staan naast de spoorlijn waar een trillingswand moet komen ten behoeve van de verdubbeling van het goederenvervoer. Kappen maar: 34 breed gewortelde platanen tegen de vlakte om een reden die alleen een mens kan verzinnen, meer in het bijzonder minister Stientje van Veldhoven: geld.

Het is in een straat die zonder platanen niet meer bestaat. De takken waaieren zo hoog uit dat ze de huizen koelen in de zomer, zo wijd dat ze een kogelwerend scherm vormen tegen de oprukkende stad. Rond hun stammen scharrelen mensen en dieren; de bewoners waken over hun tuintjes onder die bomen en aanloopkip Tok kreeg er een eigen hok.

Je moet die straat zien, je moet die mensen spreken, je moet die vogels horen.

De platanen zijn decennia oud en staan te boek als ‘waardevolle bomenstructuur’ in het ‘bomenbeleidsplan’ van de stad, die volgens Judith ‘het beste bomenbeleidsplan van het land’ heeft, en volgens de bestuurders ‘het groenste college van het land’. Plus een gemeenteraad met veertien partijen die unaniem bij de........

© de Volkskrant