We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Boeken zijn bedreigend in een wereld die steeds minder verbeeldings-kracht duldt

4 0 0
09.12.2019

Vandaag krijgt Olga Tokarczuk de Nobelprijs voor Literatuur uitgereikt en op een wonderlijke manier – zoals haar boeken wonderlijk zijn, in die zin dat ze alle verbeeldingskracht toelaten die uit het echte leven wordt verbannen – bevond ik me twee weken geleden met haar in een gezelschap van reizende schrijvers dat om en om het podium betrad van de grote zaal in het onderzeebootcomplex van Saint Nazaire, waar we tijdens een literair festival bevraagd werden over wat de schrijver drijft.

Olga kreeg een prijs, de Prix Laure Bataillon, en daarna vertelde ze kalm over haar manier van werken, in feite niets anders dan open, geconcentreerd en verwonderd kijken naar de wereld en de niet-bestaande werelden. Ze vertelde vastberaden en waarachtig, en zei dat de literatuur, anders dan de journalistiek, het excentrische centraal stelt. Onwerkelijke verhalen tot werkelijkheid verheffen, gezonken gebeurtenissen uit de geschiedenis opdiepen, randfiguren tot hoofdrolspelers maken – er is, zei ze, nog zoveel te vertellen.

Het was een hoopgevend optreden want als schrijvers onder elkaar zijn gaat het over de donkere toekomst van de literatuur, het tanende belang van boeken, de........

© de Volkskrant