We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zijn Nederlandse studenten echt zo somber?

7 0 0
17.11.2021

Aleid Truijens (Dinsdag, 16/11) is net als de minister van Onderwijs geschokt over de uitkomsten van het onderzoek van het Trimbos Instituut, het RIVM en de GGD naar de geestelijke gezondheid van studenten in coronatijd. ‘Een kwart van de studenten – een kwart! – wenst weleens dood te zijn’, zo schrijft zij. Op een veelgebruikte tevredenheidsmaat scoren de studenten een magere 6 in dit onderzoek. Dat is opvallend omdat in andere onderzoeken de Nederlandse jeugd de gelukkigste van de wereld is en de tevredenheid van Nederlanders op dezelfde maat een 7,5 blijkt te zijn.

Hoe kan dit nu? Het antwoord is eenvoudig. Het onderzoek waar men zo van schrikt, is niet valide. Slechts 11,7 procent van de benaderde studenten vulde de ­vragenlijsten in. Waarschijnlijk zijn studenten met psychische klachten veel meer ­geneigd te responderen.

Han van der Maas, hoogleraar psychologie, Amsterdam

Over anderen praten (in plaats van met) en voor anderen beslissen (in plaats van samen): was dat nou niet de kern van de ‘oude bestuurscultuur’?

Het concept-regeerakkoord dat door VVD en CDA is opgesteld (Ten eerste, 17/11), waarbij anderen blijkbaar mogen tekenen bij het kruisje (‘Maar we hebben rekening gehouden met jullie wensen hoor’), lijkt mij in het licht van een ‘nieuwe, verbeterde bestuurscultuur’ onacceptabel. De inhoud doet er niet toe, het gaat erom hoe zoiets tot stand komt. De anderen zouden gek zijn om zich zo te laten piepelen.

Teresa van Twuijver, Amsterdam

Het direct en ruiterlijk erkennen van zijn domme fout (geheim stuk laten liggen in de trein) door Gert-Jan Segers siert hem. Een voorbeeld voor Rutte en vele andere ministers. Zo kweek je vertrouwen in de politiek.

Hans Rommes, Apeldoorn

Ik lees in de Volkskrant........

© de Volkskrant


Get it on Google Play