We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Stop de verloedering van het politieke debat

6 0 0
18.11.2021

Een helder stuk van Arnout Brouwers over hoe te reageren op de partijen die hun verdienmodel hebben gemaakt van het schofferen en veroorzaken van zoveel mogelijk kwaadaardige ophef. Het komt van de partijen die weer terug willen naar de blanke beschaving van vroeger, maar zelf juist een toonbeeld zijn van onbeschaafdheid en verloedering van normen en waarden. Ze bezigen een platte taal waarvan je hoopt dat je kinderen het nooit zullen horen: ronduit onbeschoft en onbeschaamd.

Brouwers schetst in zijn stukje het dilemma: als we er niets van zeggen dan gaat het van kwaad tot erger, maar wordt er in de media wél aandacht aan besteed dan bereiken de amokmakers hun doel: aandacht.

Maar wat helpt dan wel? De overgrote meerderheid van fatsoenlijke Kamerleden laat het doorgaans gelaten lopen en zegt uit respect te blijven zitten als er voor de zoveelste keer schandalige taal wordt uitgekraamd. Maar waarom rekken de Kamerleden het begrip respect zodanig op dat het geen betekenis meer heeft? Als je voor deze mensen met deze ideeën en dit taalgebruik respect hebt, is er dan nog iets te bedenken waarvoor je geen respect hebt? Het parlementaire debat zo laten verloederen is de ­democratie laten verloederen. Dat zouden de Kamerleden nu moeten willen stoppen.

Volgens mij is er nog maar één serieuze reactie mogelijk om het gevaar te keren: de verantwoordelijke partijen compleet isoleren, dus een cordon sanitaire waarbij de ‘normale’ partijen elk contact met de extreme partijen vermijden en de zaal uitlopen als zij aan het woord zijn. Maak zo duidelijk dat er grenzen zijn die niet mogen worden overschreden.

Jan Vos, Groningen

De misvatting van Forum voor Democratie over het gelijkstellen, of volgens FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren het ‘vergelijken’, van de situatie van de huidige ongevaccineerden met die van de Joden, homoseksuelen, zigeuners, Jehova’s getuigen en nog vele anderen in de Tweede Wereldoorlog, is zo misplaatst dat parlementariërs zich aan hun stand verplicht voelen om alsmaar........

© de Volkskrant


Get it on Google Play