We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Roep om klimaatactie dreigt te verworden tot Trojaans paard van de linkse agenda

4 0 0
09.11.2021

Terwijl in Glasgow de eerste week van de VN-klimaattop op zijn einde liep, trokken zaterdag meer dan 40.000 betogers door de Amsterdamse binnenstad om ‘eerlijke en ambitieuze klimaatplannen’ te eisen. De klimaatmars maakte pijnlijk duidelijk waarom de eisen van de betogers en politieke realiteit zo ver uit elkaar liggen: door het klimaat expliciet te koppelen aan de progressieve agenda, is de boodschap voor minder welwillenden eenvoudig te bagatelliseren. Dat staat de brede politieke druk in de weg die nodig is voor effectief klimaatbeleid.

De mars was een bont gezelschap van overwegend progressieve groepen die tegen tal van zaken protesteerde: fossiele energie, grote bedrijven, kapitalisme, het patriarchaat, koeien en Mark Rutte. Ook de genodigde sprekers hielden het zelden bij het onderwerp klimaat, maar verbonden het protest met oproepen voor maatregelen tegen ongelijkheid, stijgende huizenprijzen, migratie en tegen het grootkapitaal.

Waar er vrij baan was om tégen dingen te protesteren, was er door selectie aan de poort slechts beperkt ruimte voor ideeën waar je vóór mocht zijn. Zo maakte de organisatie achter de klimaatmars vooraf duidelijk dat ze kernenergie niet zien als oplossing en daarmee ook eventuele discussies over dit alternatief geen podium zouden geven. Het is exemplarisch voor de stammenstrijd op links: een selecte groep bepaalt een lijst aan voorwaarden waar je........

© de Volkskrant


Get it on Google Play