We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Over rekening rijden, ‘kleine kroketten’ en ongelijkheid in het onderwijs

4 0 0
13.06.2019

Bij het lezen van het opiniestuk van Michael Merry en Geert Driessen van 11 juni over ongelijkheid in het onderwijs had ik toch een andere inhoud verwacht van een hoogleraar Onderwijskunde en een onderwijsonderzoeker.

Natuurlijk bestaat er ongelijkheid in het onderwijs, en ja er is kwaliteitsverschil tussen scholen en er moeten oplossingen komen voor deze ongelijkheid. Maar briesend heb ik enkele citaten tot mij genomen over de hogeropgeleide ouders die hun zogenaamde privileges niet zomaar opgeven: ‘De meest verontrustende ongelijkheden zijn gesitueerd buiten de school’. Zoals je kind voorlezen, helpen met huiswerk of meenemen naar de bibliotheek. Volgens de heren zijn dit ‘privileges’. Wat een krankzinnige bewering. Alsof het voorrechten zijn. En het wordt nog gekker. Er zou namelijk iets gedaan moeten worden aan die ‘voordelen’ die deze kinderen van hun ouders meekrijgen. De wereld op zijn kop. In plaats van een oplossing te bedenken, zoeken ze het probleem bij de zogenaamde ‘bevoorrechte ouders’.

Deze heren verdienen het niet zich hoogleraar en onderwijsonderzoeker te noemen. Ga terug naar de tekentafel en kom met serieuze inzichten, onderbouwingen en graag oplossingen.

Het raakt me........

© de Volkskrant