We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Lezersbrieven: Stop met aanwijzen van ongevaccineerden als zondebok

5 0 0
28.10.2021

Als historicus verbaas ik me over het gemak waarmee in de politieke discussie over coronavaccinatie ongevaccineerden als zondebok worden aangewezen. In de Volkskrant van 27 oktober bijvoorbeeld in de columns van Frank Heinen en Max Pam en de Brief van de dag van Jan Derksen.

Enig historisch besef leert dat het aanwijzen van een zondebok in de geschiedenis nog nooit tot iets goeds heeft geleid. Het geeft te denken dat artsen en leden van het Outbreak Management Team in het debat waarschuwen voor het inperken van individuele vrijheden en voor polarisatie, terwijl door minister Hugo de Jonge en sommige columnisten de jacht op de ongevaccineerde geopend lijkt.

Mijn advies aan beleids- en opiniemakers: lees eens een goed geschiedenisboek en leer van de meer verzoenende toon van de medici in het debat.

Remy Balistreri, historicus, Dordrecht

De belangen van kinderen en ouders zijn lang niet altijd dezelfde. Veel ouders zijn volkomen ongeschikt voor het opvoeden van kinderen. Tijdens het begin van mijn loopbaan als psycholoog bij een crisiscentrum werd ik daar meteen al mee geconfronteerd.

Mijn eerste cliënten waren zonder uitzondering thuis het slachtoffer geworden van misbruik en incest. Als ik dan de ouders sprak werd dit ontkend, naar de jongere zelf gewezen of vergoelijkt. Later in het Gezinshuis van Stichting de Opbouw hetzelfde liedje. Bij ons werden kinderen geplaatst die ernstig verwaarloosd waren of geweld hadden ondergaan thuis.

Vaak dacht ik: ‘Wat ben ik blij dat ik door een minderjarige moeder ben opgevoed en dat er geen rotzak van een........

© de Volkskrant


Get it on Google Play