We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Lezersbrieven: Haarkloverij gaat aan Taliban voorbij

5 0 0
04.11.2021

Geachte minister Knapen,

Wij kijken met plezier terug op uw bezoek aan onze school in 2012. U zat in een van onze klassen en was enthousiast over onze bijdrage aan het landbouwonderwijs in Afghanistan.

Gelukkig kunnen wij hieraan terugdenken vanuit Heumensoord. Dankzij de geweldige inzet van het crisisteam zijn wij in augustus in veiligheid gebracht en kunnen onze kinderen hier binnenkort naar school. Echter, wij maken ons grote zorgen om de collega’s die wij achter moesten laten.

Want tot onze ontsteltenis horen wij dat geen van hen nog in aanmerking komt voor evacuatie. Dit is onbegrijpelijk, omdat het project volledig door Nederland werd gefinancierd. Desondanks heeft uw ministerie besloten dat onze collega’s buiten de boot vallen, omdat het project niet door een Nederlandse ngo maar door een Nederlandse universiteit wordt uitgevoerd (Wageningen).

Wij zijn bang dat dergelijke technocratische abstracties aan de Taliban voorbijgaan. Mensen worden niet harder of minder hard geslagen (of erger) op basis van de juridische relatie die uw ministerie met een projectuitvoerder in Nederland heeft. Als we het niet over de levens van echte mensen zouden hebben dan zou het iets lachwekkends hebben. Helaas kunnen onze collega’s in Afghanistan zich weinig grapjes veroorloven.

Tijdens uw bezoek zagen wij een oprecht betrokken persoon. Wij vragen u daarom om rede en menselijkheid te laten prevaleren boven bureaucratische haarkloverij. En ervoor te waken dat Nederland niet om de verkeerde redenen de andere kant opkijkt.

........

© de Volkskrant


Get it on Google Play