We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kom op Nederland, tijd om het ouderschapsklimaat te moderniseren

4 0 0
17.06.2019

Ik woon sinds kort in Noorwegen, en daar speel ik soms met mijn mannelijke kennissen een spelletje. Deze mannen kennen Nederland als een heel progressief land, waarschijnlijk vanwege het drank- en drugsbeleid. Dus als ik ze vraag om te raden op hoeveel betaald verlof de nieuwe vaders recht hebben in Nederland (‘Hint: het is onlangs verdubbeld!’), is hun eerste gok: een jaar.

Haha! Minder. Zes maanden? Nee, minder. Fronsend: vier maanden? Minder. Ronduit sceptisch: twee maanden? Mínder? Nu treedt verontwaardiging op. Zes weken? Vier? Twéé?

Vier dagen. (Vijf inmiddels, zie ik. Het schiet al lekker op!) Mijn kennissen staan paf. Een baby van 6-12 maanden wordt hier traditiegetrouw door papa rondgezeuld, zonder een spoor van gêne. Na dat eerste jaar mag het kind naar een van de vele, uitstekende, gratis ‘barnehager’, en zijn beide ouders weer aan het werk. De vader merkt dat hij met nieuw respect wordt behandeld: hij heeft zijn volwassenheid en verantwoordelijkheid bewezen.

Maar het gulle ouderschapsklimaat in Noorwegen zit hem ook in de kleine dingen. De moeder die zorgeloos haar kind de borst geeft in het winkelcentrum. De moeder die haar baby’tje meeneemt naar een lezing, en meerdere keren in- en uitloopt als hij onrustig wordt, zonder dat iemand zich daaraan stoort. De manager die........

© de Volkskrant