We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ingezonden brieven: ‘Van afblaffen was geen sprake, Max Pam’

5 0 0
22.09.2021

Op 15 september wijdde Max Pam zijn column aan de Deense film Druk. Net als ik is hij erg enthousiast over dit epos over de mannelijke midlifecrisis en de rol van drank. Zijn betoog neemt een wending als hij het zeer restrictieve Deense migratie- en integratiemodel ophemelt. Hij refereert aan een oriëntatiereis van toenmalig PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher naar Denemarken en schrijft dat ik bij terugkomst Asscher zou hebben ‘afgeblaft’, ‘zodat de PvdA nog meer kon krimpen’.

Nu mag Pam vinden dat we geen asielzoekers meer toe moeten laten en migranten in ‘gettowijken’ strenger moeten straffen, maar om de kritiek op het Deense beleid in mijn RTLZ-column van 18 januari als ‘afblaffen’ te kwalificeren, is ordinaire stemmingmakerij.

Het enige wat ik daar betoog is dat de PvdA er goed aan doet dit Deense voorbeeld niet te volgen. Omdat meegaan in het anti-migratiedenken uiteindelijk het rechtspopulistische frame legitimeert dat alle sociale problemen te wijten zijn aan nieuwkomers. Sociaaldemocraten die hopen op die manier stemmen van radicaal-rechts terug te winnen, stralen uit dat Wilders en consorten eigenlijk gelijk hebben, alleen dat hun oplossing te radicaal is. Wat daar ‘afblafferig’ aan is, ontgaat mij.

Leo Lucassen, directeur Intern. Instituut voor Sociale Geschiedenis

Een bezoek aan het Holocaust Namenmonument maakt diepe indruk doordat in de muren van gestapelde bakstenen de namen........

© de Volkskrant


Get it on Google Play