We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

In Nederland hebben we een inrichtingsprobleem

6 0 1
25.10.2021

Al sinds ik in een landelijke gemeente woon (2011), verbaas ik me erover dat in onze gemeente in acht van de tien dorpen rondom de plaats Boxmeer geen supermarkt te vinden is. Maar dat er wel tien supermarkten in Boxmeer zelf zijn, waarvan zes vlakbij elkaar.

Boxmeer is een plaats van 12.565 inwoners. Verder vinden we nog een supermarkt in Vierlingsbeek (2.645 inwoners) en eentje in Overloon (4.090 inwoners); de rest van de inwoners van de gemeente, te weten ruim 10.000, moet kilometers reizen om de boodschappen in huis te halen. Want ook bakkers, slagers en andere levensmiddelenzaken zijn er allang niet meer in de eigen woonkern. Evenals trouwens alle overige voorzieningen. En dat bij een vergrijzende en dus minder mobiele bevolking, in een streek waar het openbaar vervoer zo goed als wegbezuinigd is.

We hebben in ons land onder andere een groot energieprobleem (brandstof) en een reusachtig uitstootprobleem. Misschien is het zinnig om bij het oplossen daarvan ook eens te kijken naar een van de onderliggende problemen, te weten de manier waarop we onze leefgemeenschappen inrichten. Die is niet gestoeld op een natuurwet, maar op politieke keuzes. En die lijken behoorlijk achterhaald.

Monique van der Zanden, Vortum-Mullem

Psycholoog Wim van Dijk (Zaterdag, 23/10) komt er eerlijk voor uit dat hij ruim hondderd mensen een zelfdodingsmiddel heeft verkocht. De Nederlandse overheid vindt Wim een crimineel. Maar Wim is natuurlijk een held. Een man die mensen helpt omdat ze........

© de Volkskrant


Get it on Google Play