We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Hoelang blijven we een grote middelvinger opsteken naar de zorg?

5 0 1
27.10.2021

Zo’n zeventien maanden geleden presenteerde het Landelijk Netwerk Acute Zorg een opschalingsplan waarin werd voorgesteld het aantal ic-bedden structureel te verhogen naar 1.350, met een flexibele uitloop naar 1.700 bedden. Dat komt overeen met het aantal ic-bedden dat bezet was tijdens de piek van de eerste coronagolf in 2020.

Hoe staat het hiermee? We horen er niets meer over. Geen I have a dream-toespraken van Rutte over een zorg-herstel-actie van Deltaplan-proporties, geen zichtbare publiciteitscampagnes bij alle grote ziekenhuizen, geen Postbus 51 -wervingscampagne voor personeel op de ic, geen tijdelijke noodoplossing, niets van dat.

Het aantal beschikbare ic-bedden is de laatste jaren teruggelopen van 2.056 naar 1.050. Nederland telt nu 6,4 ic-bedden op 100 duizend inwoners, het gemiddelde in Europa ligt op 11,5. Hoe lang blijven we een grote middelvinger opsteken naar de zorg?

Frank Vissering, Meerstad

Circus Remkes is neergestreken in de bossen van de Zwaluwenberg in een poging een regering te formeren. Juist vandaag kwam uit dat het CDA in de verkiezingscampagne overwoog Rutte met een gestrekt been aan te vallen (Ten eerste, 27/10).

Dat wordt dus wéér drie dagen wonden likken en relatietherapie in plaats van een nieuwe voorstelling uitwerken met dompteur Johan en spreekstalmeester Wouter. Misschien moeten, net als in het echte circus, de wilde dieren eens allemaal met pensioen.

Bo de Lange, Hilversum

In verband met het weigeren van het vaccin tegen covid-19 laten steeds vaker notoire weigeraars publiekelijk weten dat zij zo hun principes hebben. Dat doet mij altijd denken aan onze grote schrijver Multatuli die schreef: ‘Principes zijn dingen die men gebruikt om iets onaangenaams na te laten.’ Fijn toch dat principes nog steeds gebruikt kunnen worden om je ‘gelijk’ te bewijzen.

........

© de Volkskrant


Get it on Google Play