We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Het redden van cultureel erfgoed is geen privézaak

5 0 0
11.11.2021

Hulde aan de rechter die het Rotterdamse waterbedrijf Evides een bouwstop heeft opgelegd, nadat de architect van het huidige gebouw, Wim Quist, een jaar geleden in het geweer is gekomen toen hij hoorde van de nieuwbouw plannen (V, 9/11). Dank aan de 91-jarige architect voor deze actie!

Ruim een jaar geleden werd in Arnhem de Blauwe Golven van Peter Struycken gered, een ontwerper die nog maar 82 jaar oud is, maar onmisbaar, zo is gebleken, waar het gaat om de aanpassing van zijn ontwerp tot een goed einde te brengen. En onlangs is in dezelfde stad het licht op groen komen te staan voor de restauratie van het AKU-complex, een rijksmonument uit 1960-61, gemaakt door de beeldhouwer Shinkichi Tajiri (1923-2009) en de architect Henk Brouwer (1920-1974). Hier mede dankzij de vasthoudendheid van hun kinderen. Mooie resultaten, maar treurig dat deze last op de schouders van direct betrokkenen komt te liggen en dat de redding van het cultureel erfgoed zo afhankelijk is geworden van het initiatief van enkele personen of taaie verenigingen als Heemschut.

Als betrokkene bij de laatste twee ‘acties’ heb ik gemerkt dat (semi-)overheidsinstellingen die dit aangaat, zich helaas te vaak koest houden.

Marga van Mechelen, Arnhem

In het artikel over de klimaattop in Glasgow (Ten eerste, 11/11) staat een Infographic met wereldwijde CO2-uitstoot per land. Een heel ander beeld is te zien wanneer we kijken naar de CO2-uitstoot per persoon. Deze is relatief klein voor China en India, en groot voor Europese........

© de Volkskrant


Get it on Google Play