We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Europese Commissie, verlos ons van de hypotheekrenteaftrek, dan kunnen we met dat geld de ongelijkheid te lijf

7 0 0
03.11.2021

De Europese Commissie stelt aan Nederland een voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op het Europese coronaherstelfonds van 6 miljard euro: bouw de hypotheekrente in versneld tempo af. Dit meldde minister Wopke Hoekstra van Financiën maandag aan de Tweede Kamer. Die kans kunnen we niet laten liggen.

De hypotheekrenteaftrek is misschien niet het meest sexy onderwerp, maar er is ontzettend veel geld mee gemoeid. Een kleine optelsom leert dat de hypotheekrenteaftrek de overheid de afgelopen tien jaar meer dan 117 miljard euro heeft gekost. Verder hebben we in het verleden meer geld uitgegeven in totaal aan de hypotheekrenteaftrek dan dat we , bijvoorbeeld, in totaal aan aardgasbaten hebben ontvangen.

Het is een maatregel bedoeld om eigen woningbezit te stimuleren. Dit doel wordt volstrekt voorbijgeschoten, zoals de Europese Commissie, de Oeso, en elke willekeurige econoom al jaren in koor roepen. In economentaal zijn huizen een zogenaamd inelastisch goed, dat wil zeggen dat een grotere vraag naar een bepaald product niet direct leidt tot meer aanbod. In het geval van de huizenmarkt leidt een stimulering van het........

© de Volkskrant


Get it on Google Play