We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Er is veel te veel aandacht voor de kleine minderheid die tegen de coronamaatregelen is

5 0 0
22.11.2021

De recente fondsenwervingscampagne van het Rode Kruis verdient uiteraard ieders steun. We zien paginagrote advertenties in landelijke dagbladen en tv-spotjes met de overkoepelende boodschap ‘Een ramp kan iedereen overkomen’. Tegelijkertijd geeft die tekst mij een ongemakkelijk gevoel. Er gaat immers de suggestie van uit dat het in ieders (eigen)belang is om te doneren omdat iedereen ‘de klos’ kan zijn.

Maar dat klopt niet.

Rampspoed heeft nu juist wél een aperte voorkeur voor bepaalde landen, voor bepaalde huidskleuren, voor bepaalde sociaal-economische klassen, voor kinderen in ellendige situaties. Armoede werkt zelfs als een magneet op rampspoed. En dus moet er veel meer gebeuren bij rampen dan hulp door het Rode Kruis.

Welvarende landen als Nederland kunnen en moeten een verschilmakende rol spelen bij de preventie van discriminerende rampspoed in de wereld. Sleutelwoorden daarbij zijn herverdeling van welvaart, het bieden van ontwikkelingshulp en vooral het helpen met onderwijs en opleidingen.

Ludo Grégoire, Leiden

Het is verbijsterend dat de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State in de toeslagenzaken al in 2011 onraad rook rond de alles of niets-benadering van de Belastingdienst en pas in 2019 tot inkeer kwam. Al geruime tijd is vanuit Europa forse kritiek op het feit dat in Nederland een adviescollege van de regering ook aan rechtspraak doet, hetgeen de schijn wekt dat die rechtspraak niet onpartijdig is.

Die kritiek is dus volkomen terecht. De........

© de Volkskrant


Get it on Google Play