We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Er is sprake van botsende tijdschalen

6 0 0
07.11.2021

We hebben een prachtig politiek systeem. Het is zo’n honderd jaar geleden ontstaan en paste prima in de tijdschalen en tijdgeest van toen. Het bezat een gekozen en daarom eindverantwoordelijke volksvertegenwoordiging, een beleidsvoorbereidende regering en een uitvoerend ambtenarenapparaat.

Er zijn echter twee dingen gebeurd. De wereld werd steeds sneller, denk aan vervoer, computers, telefoons. Ons politiek systeem werd echter steeds trager en logger: denk aan een Tweede Kamer met 19 partijen die vooral bezig is met de waan van de dag, een regering die maar niet gevormd kan worden en een ambtenarenapparaat dat niet in staat is de steeds ingewikkeldere wetgeving uit te voeren.

We zijn nu zelfs zo ver gekomen dat ons politiek systeem trager is dan het, op gebergtevorming na, traagste systeem op aarde: het klimaat!

Je hoeft geen systeemdeskundige te zijn om het gevolg te zien: botsende tijdschalen leiden hoe dan ook tot een grote crash. Alleen systeemverandering kan dat nog voorkomen. Maar ja, goedschiks kan dat alleen via de politiek.

Wim Thijssen, Grubbenvorst

Iedere keer als ik over genderneutrale toiletten lees, verbaas ik me erover, dat men doet alsof hier sprake is van een nieuw fenomeen. De gehandicapten van Nederland weten wel beter. Als je in een rolstoel zit of anderszins gehandicapt bent bij de toiletgang, dan heeft nog nooit iemand zich er druk om gemaakt of je man vrouw of wat dan ook bent.

Als je dus van een genderneutraal toilet gebruik wilt maken, dan kun je in ieder openbaar........

© de Volkskrant


Get it on Google Play