We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Een goed schoolgebouw kan makkelijk 100 jaar mee

4 0 0
09.11.2021

Natuurlijk is er een verlangen in het onderwijs in Almere naar schoolgebouwen die passen bij moderne onderwijsopvattingen. Maar dat ze in deze stad allemaal ongeschikt en krakkemikkig zijn geworden, betwijfel ik.

In het artikel wordt niets gemeld over de gebouwonderhoudscomponent in de lumpsum-vergoeding die schoolbesturen krijgen. Daaruit worden niet alleen schilderwerk en nieuwe dakbedekking betaald, maar ook kleine aanpassingen ten behoeve van het veranderende onderwijs. Het verbaast mij dat schoolgebouwen die veertig jaar oud zijn niet meer voldoen. Er zijn schoolgebouwen die al honderd jaar meegaan.

In mijn werkzame leven mocht ik vele scholen ontwerpen en verreweg de meeste daarvan zijn nog altijd functie-fit. De kwaliteit van onderwijs zit zeker niet alleen in de kwaliteit van de huisvesting.

Vic Wendel, architect, Roosendaal

Tot begin 2020 kocht ik bij de bouwmarkt C112-stofkappen, FFP2 gekeurd, twee voor €9,95, made in UK by 3M. Dat was vóór de overheid ze tot exclusieve medische mondkapjes bestempelde. Sindsdien zijn ze niet meer te koop, en moet ik een zakdoek voorbinden om geen fijnstof te happen.

Het is dus goed nieuws dat er 187,5 miljoen chirurgische FFP2 maskers op UHD zijn afgekeurd, net als 146 duizend beschermingsbrillen en 12,4 miljoen handschoenen. Het ministerie zoekt een andere bestemming. Tip: deel ze uit op de covid19-testcentra. Niet alleen werken die mondkapjes veel beter tegen besmetting dan de eigen maaksels en Chinese lapjes, maar ook kan de burger zich daarmee beschermen tegen fijnstof in de lucht, als gevolg van uitstoot van de industrie, veeteelt, vrachtwagens en schepen. Want ook het kabinetsbeleid rondom klimaat is afgekeurd.

Wim de Jong, Esch

Ik schrik ervan te lezen dat de in Nederland opererende bank Bunq de rekening heeft opgezegd van haar........

© de Volkskrant


Get it on Google Play