We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Als oud-Kamerlid schaam ik me kapot voor het ongeleid zooitje

5 0 0
19.11.2021

Als oud-Kamerlid schaam ik me kapot voor de manier waarop een aantal huidige Kamerleden bevestigen waarvan een groot deel van de kiezers al jarenlang overtuigd is: die politiek in Den Haag is een ‘ongeleid, onbeschaafd zooitje’. In retrospectief moet ik Hans Janmaat alsnog mijn excuus aanbieden, omdat wij ‘beschaafde Kamerleden’ hem toentertijd geen hand meer gaven nadat hij geroepen had: Nederland is vol.

Janmaat was een bescheiden, teruggetrokken lid van de Kamer met denkbeelden die zeer zwakjes afsteken bij wat de heren Wilders en Baudet c.s. de afgelopen jaren aan politieke schandaligheid over ons heen hebben gestort.

Natuurlijk is de ruimte die beide heren politici nemen, onder andere een uitvloeisel van de softe houding van de Kamerleiding. Een Kamervoorzitter zit daar niet alleen om de leden het woord te geven, maar ook om leden het woord te ontnemen wanneer er grenzen worden overschreden, als er met verbaal geweld op de man wordt gespeeld.

De ‘verbale crimineel’ even schorsen heeft natuurlijk geen enkele zin. Het geeft hem de tijd om een excuus te formuleren dat zijn ‘ad hominem’ beledigingen niet wegneemt maar versterkt. Zo’n Kamerlid moet voor de rest van de dag worden geschorst en misschien wel voor een week, met korting van zijn schadeloosstelling voor die week afwezigheid.

Aan de teloorgang van de Tweede Kamer is natuurlijk ook een deel van de pers schuldig: hoe gekker, hoe mooier. Doodzwijgen van ernstig verbaal geweld, dat wordt handen wrijvend met graagte vermeden met een beroep op de vrije meningsuiting. Een hoogleraar zei daarover: je moet niet doodzwijgen, maar weerwoord geven. De hooggeleerde besefte niet dat gekken en verbale criminelen de kwaliteit van dat weerwoord helemaal niet kunnen beoordelen door hun jarenlang ingesleten misvatting van wat waarden en normen zijn.

Ton de Kok. Oud-Kamerlid voor het CDA (1983-1994)

In de Volkskrant van 18 november diende zich een waardevolle les uit de geschiedenis aan als men twee berichten met elkaar in verband brengt. Het eerste bericht betreft Jacob Chansley, ook wel bekend als de ‘QAnon-sjamaan’, die met gehoornde muts en ontbloot bovenlijf het Capitoolgebouw in Washington bestormde, is woensdag veroordeeld tot een straf van bijna 3,5 jaar. Chansley behoorde ongetwijfeld tot de groep mensen die Hillary Clinton als deplorables bestempelde, een karakterisering waarmee zij Donald Trump aan zijn presidentschap hielp. Hoe onterecht ook nu weer die minachtende kwalificatie blijkt te zijn, wordt duidelijk uit de profetische waarde van Chansleys tekst die hij tijdens de bestorming achterliet op het bureau van........

© de Volkskrant


Get it on Google Play