We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Is het Nederlands tanende, of heeft deze oude raaf de nieuwste trends gemist?

5 0 0
05.11.2019

‘Nederlands wordt Globish’, las ik op internet. Dat is een zin die in de toekomst misschien een spelfout gaat bevatten, want het Globish kent geen echte grammatica en het zou dus ‘Nederlands word Globish’ moeten zijn. Tenminste, als er in het Globish nog oorspronkelijke Nederlandse woorden overblijven.

Het gaat slecht met de studie Nederlands. Studenten hebben geen animo meer om Neerlandistiek te kiezen. De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft de studie al opgedoekt. Landelijk hebben zich nog maar tweehonderd studenten aan een faculteit Nederlands ingeschreven. De noodklok wordt geluid, het is twee voor twaalf.

Vorige week is een rapport verschenen om de aantrekkelijkheid van de studie te vergroten. Nederlands verdient meer, heet het en door die dubbelzinnigheid is het geen fijne titel. Iedereen wil meer verdienen, laten we het daarom even niet over geld hebben. Het is een goedbedoeld rapport (37 pagina’s), maar was ik student dan zou ik bij lezen niet onmiddellijk worden aangestoken door een machtig vuur om het tij te keren.

Dat de populariteit van het Nederlands tanende is, komt voort uit een imagoprobleem, schrijven ook de opstellers. Geen nieuw verschijnsel. Ik herinner me dat als je in........

© de Volkskrant