We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

De laatste driehonderd christenen zullen allemaal in de regering of de Tweede Kamer zitten

8 0 0
22.09.2021

Het streven naar diversiteit kan loffelijk zijn, maar is vaak ook erg selectief en tegelijkertijd willekeurig. Stelt u zich eens voor dat bijvoorbeeld automobilisten, roodharigen, linkshandigen, autisten of woningbezitters zouden eisen dat zij overal evenredig vertegenwoordigd moeten zijn. Regeringen en parlementen, instituties en instellingen, zouden er qua samenstelling heel anders gaan uitzien en vrijwel zeker nog moeilijker bestuurbaar worden.

Verhoudingen veranderen bovendien voortdurend. Neem het geloof. Nederland is lang een verzuild land geweest, waarin de politieke machten werden afgebakend langs de scheidslijnen van het geloof. Direct na de Tweede Wereldoorlog speelde even de zogenaamde ‘doorbraak-gedachte’, waarmee gelovigen werden opgeroepen op een seculiere partij te stemmen. Maar bisschoppen spraken via een mandement hun veto uit en ook veel protestanten zagen er niets in, zodat de doorbraak jammerlijk mislukte. Bij de verkiezingen van 1959 waren de vooroorlogse verhoudingen praktisch hersteld.

In 2020 bleek uit onderzoek dat het aantal gelovigen in Nederland nog altijd in een rap tempo aan het dalen is. Zo’n 46 procent voelt zich religieus en van hen heeft minder dan 40 procent een band met het........

© de Volkskrant


Get it on Google Play