We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

De anus is een verwaarloosd ­lichaamsdeel

2 0 0
04.12.2019

Als oudere leer ik graag van jongere generaties – het omgekeerde staat tegenwoordig minder hoog in aanzien – en daarom las ik afgelopen zaterdag met belangstelling de column van mijn Volkskrant-collega Lisa Bouyeure. Zij schrijft hierin over het verschijnsel van het ­perineum sunning, dat in het ­Nederlands vertaald kan worden als: anuszonnen.

De lezer van deze krant is ongetwijfeld bekend met dit fenomeen en wellicht heeft hij of zij het al ­beoefend op dakterras of gewoon in de tuin, maar ik had er nog nooit van gehoord. Ook de betekenis van het woord ‘swaffelen’ in het bericht over de uitspattingen bij de Luchtmobiele Brigade te Schaarsbergen drong niet onmiddellijk tot mij door. Swaffelen blijkt het met ‘de penis aantikken van voorwerpen of van andermans lichaamsdelen’.

Het zwabberen van het mannelijk geslachtsdeel voor wang, mond of knie moet ook worden aangemerkt als swaffelen. In 2008 is swaffelen zelfs uitgeroepen tot Het Woord van het Jaar. Dat was me ook ontgaan en zo zie je maar: als je even niet oplet, loop je achter.

Des te meer reden kennis te nemen van anuszonnen. De persoon in kwestie........

© de Volkskrant