We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Alles wordt duurder, alleen excuses worden goedkoper

4 0 0
28.01.2020

Over de herkomst van de familienaam Pam circuleren verschillende theorieën. Een daarvan zegt dat zij een verkorte verbastering is van het woord Perückenmacher – pruikenmaker. Een andere theorie zegt dat ergens in Siberië een rivier bestaat, die Pam heet en waarlangs de Pammen wonen. Daar geloof ik niet in. Er is nog een derde theorie. In het Hebreeuws is de ‘p’ een ‘pf’, zoals in Philip, phrase of philosophie. Pam zou eigenlijk Pham of Fam zijn en dat laatste woord is weer een afkorting van Frankfurt am Main. Zo bezien zijn de Pammen dus Duitse Joden, in de 18de eeuw overgekomen uit Frankfurt am Main. Historisch niet verrassend dat nogal wat Pammen in Auschwitz (en Sobibor) zijn omgebracht.

Zeg trouwens ‘omgebracht’ en niet ‘omgekomen’, zoals je regelmatig hoort. Het was geen auto-ongeluk dat zich daar heeft afgespeeld.

Naar de Auschwitz-herdenkingen heb ik met gevoelens van vervreemding gekeken. Op mij kwamen die vooral over als een bijeenkomsten van bobo’s – van koningen, presidenten, premiers, burgemeesters & wethouders en van andere prominenten. De weinig overgebleven overlevenden waren er wel, maar zij zijn inmiddels zo oud dat het moeilijk........

© de Volkskrant