We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Het vertrek van de Britten uit de EU is ook een nederlaag voor de EU

7 0 0
18.01.2019

Het was de woensdagochtend na de afgang van premier May en haar Brexitdeal. In een zaaltje van de Tweede Kamer kreeg een handvol Kamerleden een expert-briefing over twee rapporten en de vraag hoe verder met de Europese Unie. Afgezien van een jongedame en ikzelf waren er geen journalisten. Niet verwonderlijk, want er ligt al een toren rapporten over hoe verder met de EU, allemaal saaimans keukenmeester, over kopgroepen, het einddoel en de communautaire methode ja dan wel nee.

Ditmaal hadden de wegblijvers ongelijk. De twee rapporten waren achtereenvolgens van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). En de auteurs zijn het erg oneens, al zullen ze dat zelf als nette hooggeleerden nooit zo zeggen. Wat moeten we na de Brexit, had de regering de AIV gevraagd. Het antwoord kwam een halfjaar geleden, met een zekere bravoure.

Nederland is de grote Britse broer kwijt, die in de EU altijd de rol van tegenstribbelaar vervulde. Dat structurele nee-zeggen is voor ons voortaan een onvruchtbare weg. Van de AIV moest Nederland aansluiting zoeken bij Macron en Merkel, die allebei ‘met nieuw elan’ een Europagezinde koers hadden ingezet. Macron met zijn nieuwe, brede mandaat en Merkel met haar nieuwe Europagerichte kabinet.

Het kan snel gaan, ook met de inzichten van........

© de Volkskrant