We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Er is een bank die wil nadenken over het eigen aandeel in de malaise

5 0 0
14.06.2019

Vandaag wordt de uitslag verwacht van het FNV-referendum over het pensioenakkoord. Eigenlijk weet niemand wat het akkoord precies behelst, aangezien er nog veel moet worden uitgewerkt. Des te opmerkelijker was de negatieve toon van de eerste reacties. Het lijkt wel of iedereen zich bij voorbaat opgelicht voelt. Lageropgeleiden omdat ze er niet eerder uit mogen. Ouderen omdat er mogelijk toch wordt gekort. Jongeren omdat ze vinden dat zij de rekening krijgen.

Ik sprak erover met Gabriël van den Brink. Hij is filosoof, al jaren een interessante denker, verbonden aan de Vrije Universiteit. Volgens hem laat het chagrijn over het pensioenakkoord zien hoe overheersend het economisch denken is. Men veronderstelt dat iedereen als een homo economicus, een calculerend en zelfzuchtig wezen, zijn eigen belang najaagt.

Van den Brink gaf me een boekje dat hij heeft gemaakt voor de Rabobank. Het is niet in de handel, maar het product van een leergang die hij gaf aan de bankbestuurders, onder de noemer Wijsheid in tijden van transitie. Bij Rabo zochten ze contact met Van den Brink omdat ze de bank ‘weer van de mensen willen laten zijn’, zoals directeur Wiebe Draijer in het voorwoord schrijft. Dat is gedurfd, omdat het Libor-schandaal niet vergeten is en de bankencrisis ook niet.

Maar ook tot de bankenwereld is het........

© de Volkskrant