We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Het regime in Iran is een groot gevaar voor de vrede en veiligheid van de hele wereld

5 0 0
17.06.2019

Eind jaren 70 werden Iran en Zuid-Korea vaak met elkaar vergeleken. Beide dictaturen waren van groot geopolitiek belang voor het Westen. Beide landen stonden op de drempel van industrialisatie, met grote sociaaleconomische potentie om een brug te kunnen slaan tussen de Derde en de Eerste Wereld. Op de T-splitsing van de geschiedenis echter, koos Zuid-Korea voor de westerse liberale democratie en Iran voor de politieke islam. Nu, 40 jaar later, plukken beide landen de vruchten van de keuze van destijds.

Wie het Iraanse regime wil begrijpen, moet even afstand nemen van moderne westerse begrippen als verkiezingen, parlement, republiek, president, minister en rechter. In Iran bestaan ze allemaal, in tegenstelling tot sommige dictatoriaal bestuurde landen. Maar in Iran hebben deze begrippen een andere betekenis, juist omdat Iran geen huis-tuin-en-keuken-dictatuur is. Het is het soort totalitarisme dat Iran anders maakt. Wat dat betekent, maakt het lot van de mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh duidelijk die voor haar cliënt opkwam: een jonge vrouw die op straat demonstratief haar hoofddoek had afgedaan. De advocaat zelf werd veroordeeld tot 33 jaar cel en 148 zweepslagen wegens ‘ordestoring, verspreiden van leugens en verstoring van de publieke opinie’. Sotoudeh stelde de ideologische legitimiteit van het regime ter discussie; een absolute rode lijn van dat regime.

Waar in Iran de echte macht ligt, leidt vaak tot misverstanden. Daardoor verkeren twee groepen ‘deskundologen’, correspondenten en commentatoren voortdurend in opperste verwarring. De nuttige idioten die zelf niet kunnen helpen dat ze de........

© de Volkskrant