We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Op naar een nieuwe balans tussen overheid, markt en algoritmen

6 0 0
26.05.2019

Toen het Amerikaanse Amazon probeerde computergestuurd, zonder menselijke invloed nieuw personeel aan te nemen en zo vooroordelen tijdens sollicitatieprocedures uit te sluiten, gebeurde er iets onverwachts. In het algoritme dat het sollicitatieproces aanstuurde bleek een mechanisme te zitten waardoor alleen maar mannen werden aangenomen. Data-analyse, kunstmatige intelligentie en de algoritmen kunnen ons leven mooier, makkelijker en vrijer maken, maar net als bij Amazon kunnen algoritmen ook tot onverwachte gevolgen leiden en soms zelfs onbedoeld of met opzet onze grondrechten, zoals privacy of gelijke behandeling, aantasten.

Algoritmen kunnen in handen van kwaadwillenden tot veel persoonlijke ellende leiden. Een voorbeeld zijn phishingmails. Op grotere schaal kunnen algoritmen ook gebruikt worden om via social media onze democratie te manipuleren. Werken de spelregels voor onze verkiezingen, soms nog uit de tijd van Thorbecke, in een tijd dat politieke campagnes online worden uitgevochten? Dit soort vragen spelen overal waar algoritmen met hun in computertaal mensenwerk overnemen.

Algoritmen zijn zo handig omdat ze ons ‘persoonlijk’ kunnen leren kennen als wij daar toestemming voor geven. De slimme toepassingen die........

© de Volkskrant