We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Trump heeft de Amerikaanse droom definitief om zeep geholpen

3 0 0
25.07.2019

Ik wil het toch nog even hebben over dat ‘ga terug naar je eigen land’. Dat Trump zijn ­politieke antagonisten van ‘the squad’ foeterend sommeerde terug te gaan naar hun eigen land zal iedereen die hier geboren is, maar ouders of grootouders in den vreemde heeft, ook onaangenaam bekend in de oren hebben geklonken. Vooral als het gekleurde ­ouders en grootouders betreft.

Hoe vaak hebben we dit wel niet moeten aanhoren? Als ik voor mijzelf spreek: vooral in mijn jeugd. Hoewel dat ‘optiefen naar je eigen land’ de afgelopen jaren met de opkomst van sociale media een enorme comeback heeft gemaakt.

Als kleuter begreep ik het eerst niet zo. Andere scheldwoorden, zoals stomme trut, die snapte je. Maar ‘terug naar je eigen land’ veronderstelde dat je in elk geval niet in je eigen land was. Later moest ik altijd aan dat bordje denken: Artikel 461 wetboek van strafrecht, verboden toegang voor onbevoegden. Je voelt je ineens een indringer. Al ben je nog nooit ergens anders geweest, als indringer geboren.

Dat het eigen land, in Trumpiaanse termen, een........

© de Volkskrant