We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Het verhaal van de ouders moet altijd worden gehoord in de Jeugdzorg – maar helaas

5 0 0
22.09.2021

Een steen op de maag na de beklemmende documentaire Alleen tegen de staat. Het raakt me zo diep, al die kafkaëske verhalen over volstrekte rechtenloosheid. Over gewone, onschuldige burgers, vaak alleenstaande moeders en hun kinderen, die zulk ongelofelijk onrecht aan gedaan is. In de toeslagenaffaire en in het kielzog daarvan ook de Jeugdzorg, waar het eveneens ernstig gesteld is met de rechtsbescherming van burgers die te vaak bij voorbaat verdacht zijn.

Een voorbeeld is de zaak waarover RTV Utrecht vorige week berichtte, naar aanleiding van een recente uitspraak van de Klachtencommissie Jeugd Midden Nederland: bij een uithuisplaatsing van een 7-jarige jongen zou het oordeel zijn gebaseerd op een verkeerd dossier. ‘Bij de vergadering waar over de jongen beslist werd, heeft een psycholoog het dossier van een hele andere Karel voorgelezen’, aldus de Klachtencommissie, die bevestigt dat de verwisseling van invloed is geweest op de uithuisplaatsing.

De betrokken bestuurder, Paul Janssen van SAVE Jeugdbescherming/ Samen Veilig Midden Nederland, kon vanwege de privacy niet ingaan op de casus. Toch wilde hij in dit geval........

© de Volkskrant


Get it on Google Play