We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Het grootste taboe: huiselijk geweld door je verstandelijk beperkte overprikkelde kind

2 0 0
12.06.2019

Het is een ochtend als zo veel andere ochtenden. Mijn zoon moet naar school, maar wil niet. Hij is bang voor een klasgenootje, zegt hij. Al sinds hij woorden heeft, anderhalf jaar. De gedachte naar school te moeten, brengt paniek en soms blinde woede. Krijsen, slaan, schoppen, krabben. Ook nu. Hij is op een gegeven moment zo boos dat hij niet meer te bereiken is. Dan een schop die zo’n pijn doet dat tranen in mijn ogen schieten. Huilend bel ik school. Dit houd ik niet vol. Voor de zoveelste keer; we zijn er al een tijd mee bezig. Wat er precies speelt, dat blijft gissen. Want op school gedraagt hij zich voorbeeldig.

Ik blijk te zijn vergeten dat er een studiedag is. ‘Je hoeft niet, je bent vrij!’, roep ik tegen mijn nog steeds razende kind. De woede ebt binnen een minuut weg.

Ik adem uit, kan even gaan zitten om het nieuws te lezen. Als ik Twitter open, kan ik het niet laten er iets over te zeggen. Ik volg veel ouders van kinderen met een beperking en die zijn een bron van nuttige tips, herkenning en troost. Ik tweet: ‘Het grootste taboe:........

© de Volkskrant