We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Baldwins zelfverkozen ballingsoord was een kwestie van overleven

5 0 0
21.08.2019

De laatste zeventien jaar van zijn leven, tot zijn dood in 1987, bracht James Baldwin door in het schilderachtige Provençaalse kunstenaarsdorp Saint-Paul-de-Vence. Een overwoekerde oude boerderij, de uitlopende Alpen in de rug en de azuurblauwe zee in de verte. Activisten beijverden zich de afgelopen jaren tevergeefs om het huis te redden. Er moest een schrijversresidentie komen en een klein museum over een van de belangwekkendste Afro-Amerikaanse schrijvers. Maar een projectontwikkelaar overtroefde hen, het huis is inmiddels gesloopt om er een complex met luxe-appartementen en een infinitypool neer te zetten.

Meer dan veertig jaar woonde Baldwin vooral in Frankrijk, terwijl het overgrote deel van zijn oeuvre ging over ras in de Verenigde Staten. Nu de raciale verhoudingen in de VS onder Trump in een nieuw tijdperk van uitzichtloosheid zijn beland, is Baldwins duidende literatuur actueler dan ooit.

De zelfverkozen ballingschap was een kwestie van overleven. ‘I knew what it meant to be white and I knew what it meant to be a nigger, and I knew what was going to happen to me.’ In Harlem blijven betekende: gevangenis,........

© de Volkskrant