We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Autisme-romantiek is niet realistisch, daarvoor is de aandoening te ernstig

6 0 0
16.10.2019

Afgelopen zaterdag stond een aangrijpende reportage in de Volkskrant van Laurens Verhagen, die een plek zocht waar zijn verstandelijk beperkte zoon menswaardig en gelukkig kon leven, los van zijn ouders. ‘Denk aan Kees Momma’, zeiden de Verhagens tegen elkaar, naar aanleiding van de ontroerende documentaire van de autistische Kees Momma en zijn bejaarde ouders. Je kunt niet eeuwig voor je zorgafhankelijke kind zorgen, want je leeft niet eeuwig. Herkenbaar voor iedereen die voor een verstandelijk beperkt kind zorgt.

De Verhagens hadden een ontluisterende ervaring bij ’s Heeren Loo, de instelling die in 2011 in het nieuws kwam omdat ze de ernstig verstandelijk beperkte Brandon met een tuigje aan de muur hadden bevestigd. Destijds bleek dat deze mensonterende, gruwelijke toestanden bij zo’n veertig Nederlandse gehandicapten werden toegepast. Vaak hadden zij een ernstige verstandelijke beperking in combinatie met autisme.

In dezelfde krant stond een stuk over de andere kant van het autismespectrum. Van Bianca Toeps, die zelf autistisch is en terecht gehakt maakte van het potsierlijke gedweep van Mohammed Benzakour met het........

© de Volkskrant