We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Het is bijna gedaan met de briefjes en munten (maar nog niet helemaal)

4 6 0
21.02.2020

Zelf betaalt Coen Voormeulen eigenlijk bijna alles digitaal. Net als steeds meer andere Nederlanders (64 procent van de betalingen gaat inmiddels met een pinpas). Maar laatst verloor hij in de trein zijn portemonnee. Hij zag zich genoodzaakt zijn bankkaarten te laten blokkeren en nieuwe pasjes aan te vragen. ‘Toen was ik blij dat ik even 50 euro cash van een collega kon lenen.’ Sindsdien heeft hij in het leren hoesje van zijn iPhone weer wat papiergeld zitten. Hij vist een briefje van 5, 10 en 20 euro uit het etuitje. Cash is een prachtig ‘fallback-systeem’ – wil hij maar zeggen; in geval van nood, kun je er altijd op terugvallen. En dat werkt in het groot net zo.

Maar de vraag is wel: hoelang nog?

Cashgeld verdwijnt rap en bijna geruisloos uit onze samenleving. In 2015 werd er nog 350 miljoen keer per jaar cashgeld getrokken, in 2019 was dat bijna 30 procent minder: 250 miljoen. Het elektronisch betalen neemt elk jaar toe. Bloemen op de markt, een ijsje bij een ijskar: je kunt inmiddels overal met pin betalen. Zelfs de verkoper van de daklozenkrant en de collectant aan de deur hebben een mobiel pinapparaatje. En omdat pinbetalingen voor winkeliers goedkoper en veiliger zijn – ze hoeven aan het eind van de dag niet met kassalades geld naar de bank – rukken vooral in de Randstad de bordjes met ‘pin only’ op. Nederland is daarin met de Scandinavische landen koploper in Europa. In Duitsland bijvoorbeeld gaat nog 70 procent van de betalingen contant. Daar zien ze het volgens Voormeulen bijna ‘als een grondrecht om met cash te kunnen betalen’. Betaalgemak weegt er niet op tegen het belang van privacy: want wie gaat het wat aan dat je je geld uitgeeft aan (ongezond) voedsel, drank, een kerk, moskee of vreemde hobby? Met cash kan dat anoniem; digitale betalingen laten altijd sporen na. Maar in Nederland zijn er, op een paar clubs zoals Privacy First na, weinigen die zich zorgen maken over de privacygevoelige kant van de digitalisering van ons geld.

Toch kan ook de Nederlandse samenleving nog helemaal niet zonder cash, is de boodschap die Voormeulen volgende week zal verkondigen op de World Banknote Summit 2020, een conferentie voor mensen uit de centrale-bankwereld en de geldindustrie. Samen met zijn Noorse collega leidt hij er een discussie over de kwestie hoe je omgaat met een cashloze samenleving. Belangrijkste vraag: waar ligt het tipping point?

‘Je kunt op twee manieren tegen een tipping point aankijken. Eigenlijk maakt het niet eens zoveel uit hoe weinig mensen nog met cash betalen, zolang het........

© de Volkskrant