We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dat je van begrotingen niet wakker hoeft te liggen, is volgens mij het fijne van 16 zijn

5 0 0
08.07.2019

Net nu ik begon te wennen aan het idee dat pubers een speciale breinstructuur zouden hebben waardoor ze bepaalde dingen gewoon niet kúnnen, kondigt de regering aan dat zij overweegt 16-jarigen stemrecht te geven.

GroenLinks en D66 willen het graag en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB), die de regering adviseert, juichte het plan onlangs toe.

De kiesgerechtigde leeftijd daalde in de vorige eeuw tussen 1946 en 1972 van 25 naar 18 jaar. Dat illustreert de flitsende snelheid waarmee jongeren zich na de oorlog van hun ouders emancipeerden.

Terwijl ze vóór de oorlog nog als trammetjes over hun rails reden, wilden zij twintig jaar later alles anders. Omdat jeugd, synoniem voor dwarsheid en verandering, botste met ouderlijk gezag, ontstond niet alleen de behoefte om de kiesgerechtigde leeftijd aan te passen, maar ook om de grens van wettelijke meerderjarigheid te verlagen van 21 naar 18 jaar.

Van die kloof is nu geen sprake meer, integendeel, jongeren blijven juist langer thuis wonen omdat zelfstandigheid vaak meer na- dan voordelen oplevert.

In 2010 werd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzocht wat de consequenties zouden zijn van stemrecht voor 16-jarigen. De conclusie luidde: géén.

Toch waren GroenLinks en........

© de Volkskrant