We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Misschien praat Macron soms te veel – maar dat is beter dan stompzinnig zwijgen

7 1 0
10.11.2019

Emmanuel Macron heeft het weer gedaan: met zijn uitspraak dat de Navo hersendood is, is alle aandacht weer op hem gevestigd. Er is natuurlijk een directe neiging zijn uitspraken als pompeuze (of zelfs gevaarlijke) onzin van tafel te vegen.

Maar er valt meer voor te zeggen het hele Economist-interview te vertalen, af te drukken en op alle middelbare scholen van Nederland verplicht te laten lezen in de hoogste klassen – bijvoorbeeld tijdens een volgend moment wanneer de leraren weer het onderwijs aan het redden zijn. Zelfs kranten – al staan die natuurlijk al bol van de lezenswaardige lectuur – zouden dit in verkorte vorm kunnen doen.

En laat dan het debat maar beginnen, ook onder scholieren en krantenlezers.

Want Macron is de Last Man Standing in democratisch Europa – en dat bedoel ik 100 procent genderneutraal. Want Brexit betekent Brexit en Merkel is bijna exit.

Volgens Macron staan we aan de rand van de afgrond. Samengeperst tussen de VS en China, zonder verhouding met de autoritaire buren aan de rand van Europa, uiteengescheurd door een noord-zuidsplijtzwam inzake de euro en een oost-westsplijtzwam inzake immigratie.

Cruciaal is natuurlijk de terugtrekking van Amerika, begonnen onder Obama (toen men in het Midden-Oosten voor het eerst concludeerde: ‘Het Westen is zwak’), doorgezet in extremis onder Trump. En de opkomst van China. En de ongerichte aard van de Europese samenwerking, waarbij het bedrijven zijn die........

© de Volkskrant