We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Luistert Europa naar een diplomatieke Schreeuw van Munch?

5 0 0
13.10.2019

De term is aan enige inflatie onderhevig in de media, maar Ed Kronenburg is een Nederlandse topdiplomaat – niet alleen door zijn positie, maar ook dankzij zijn kennis en gezag. Hij is pas afgezwaaid, nadat hij een lange diplomatieke carrière afsloot, hoe symbolisch, als ambassadeur in China. Hij verraste deze week een Haags publiek door te pleiten voor Europese strategische autonomie. Het deed me denken aan Dick Berlijn, de oud-commandant der strijdkrachten, die in augustus tegen de Volkskrant een soortgelijk pleidooi hield en, als oud-jachtpiloot, zelfs was gaan twijfelen aan de JSF-aankoop.

Als topdiplomaten en hoge generaals die vrijer kunnen spreken de noodklok luiden, weet je: aan de oppervlakte mag de rivier stromen als altijd, zoals in de recente toespraak van premier Rutte, daaronder kolkt het van de onrust. En de zorgen.

Rutte pleit ook voor een sterkere Europese rol op het wereldtoneel, maar die koppelt hij aan ‘de dikke ijslaag onder onze manier van leven’: kernwaarden als democratie, de rechtstaat en mensenrechten moeten Amerika en Europa samen blijven verdedigen. Kronenburg is daaraan gaan twijfelen. De relatie met de VS werd vroeger gestut door politieke, economische en militaire pijlers, nu is alleen de laatste nog over. ‘En dat kan alleen op basis van absoluut vertrouwen. Op het moment........

© de Volkskrant