We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Is Nederland in Europa nu voorloper of hekkensluiter?

4 0 0
16.06.2019

Ergens ver, ver van ons mooie en opgeruimde land, bevindt zich de wachtkamer van Europa. Voor de kleine landen daar is Wachten op Godot geen toneelstuk, maar bittere realiteit. Men telt er de verloren tijd niet per jaar maar per generatie. Want daar waar ‘Europa’, zoals de Europese Unie buiten haar grenzen vaak wordt samengevat, niet is – is Europa hot. Zoals in Albanië.

Maar de tijd dat de Europeanen dachten dat ze de wind mee hadden, ligt ook al weer ver, ver achter ons. De tijd dat politici zonder blozen een verhaal durfden afsteken dat de uitbreiding van de Unie het meest effectieve instrument uit de (beperkte) gereedschapskist van de EU was, leek voorgoed voorbij. Oude voortrekkers van de Europese kar als Frankrijk en Nederland leerden op de rem te trappen. Liefst de noodrem.

De uitbreiding van de Unie, in 2004 gevierd als overwinning op een halve eeuw Europese deling, werd een schrikbeeld voor politici die de hete adem van populistisch-nationalistisch rechts in hun nek voelden. Zelfs het aangevallen Oekraïne mocht van Nederland geen levenslijntje worden toegeworpen – vanwege de kippen. En daarom zitten landen als Noord-Macedonië en Albanië nu in de wachtkamer. En daarom keert Nederland zich tegen het begin van toetredingsonderhandelingen met Albanië.

Toch?

Nou, nee. Verhalen met deze teneur zijn de afgelopen jaren vaak afgestoken in Nederland, waarbij een hoofdrol was weggelegd voor ‘onze’ inheemse scepsis die de voorhoede was van een Europese golf. Dat ‘we’ voorop liepen. Maar de wereld draaide door en Rusland viel........

© de Volkskrant