We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Wist alzheimer ook de liefde?

4 0 0
16.06.2019

Ons wereldbeeld wordt in stand gehouden door journalisten. Politici zijn zakkenvullers, want er is er altijd wel één in het nieuws die fraudeert; de wereld is gevaarlijk, want er is altijd ruimte op papier voor een gewapend conflict of voor een vreselijk ongeluk.

Dus als je wilt weten hoe erg het is met dementie te maken te krijgen, kun je gerust een journalist raadplegen. Radio- en televisiepresentator Clairy Polak beschrijft in haar sleutelroman Voorbij, voorbij de teloorgang en de uithuisplaatsing van haar geliefde. Haar toon is afstandelijk, maar de details doen je soms naar adem happen. Hoofdpersoon Judith (Polak) wil haar man troosten en ontdekt dan dat hij rouwt om haar overlijden.

Als je wilt weten hoe je je hoofd boven water houdt ondanks dementie van een naaste, dan is Voorbij, voorbij een afrader. Op de eerste pagina mijmert Judith over een romantische zelfmoord op een Zwitserse gletsjer en in de laatste zin van het boek kondigt ze aan later die dag misschien nog een eindje diezelfde gletsjer op te lopen. Op de pagina’s ertussen vind je weinig houvast om........

© de Volkskrant