We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Werken moet meer lonen, ook voor allochtonen

5 1 21
26.02.2019

Vul de stelling ‘zonder werken zal het niet lukken’ geloofwaardig in, voor je ze gebruikt om te sensibiliseren.

Voor het eerst heeft Antwerpen meer inwoners met een migratieachtergrond dan zonder. Schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (sp.a) noemde de 50,1 procent allochtonen ‘allemaal Antwerpenaren’. Opmerkelijk was een van de oplossingen die hij op het radionieuws gaf voor de sociaaleconomische achterstelling van allochtonen, namelijk dat we allochtonen duidelijk moeten maken dat het zonder te werken niet zal lukken in ons land.

Was het maar waar. Loonde uit werken gaan in Vlaanderen en België maar dermate dat niemand die enigszins kan werken eraan zou twijfelen alles op alles te zetten voor een baan. Het tegendeel sluit echter meer bij de realiteit aan. Bijna nergens ter wereld wint een werkloze die een nieuwe baan begint zo weinig als in ons land. Als de indirecte kosten van uit werken gaan (zoals kinderopvang en mobiliteit) in rekening worden genomen, dan kan de balans zelfs negatief uitslaan.

We moeten dus eerst de stelling ‘zonder werken zal het niet lukken’ geloofwaardig invullen voor we ze kunnen gebruiken om te sensibiliseren. Met de obligate........

© De Tijd